Home Fiscaal partnerschap

Belastingvoordelen voor fiscale partners

Waarom fiscaal partnerschap

Fiscaal partnerschap, is een partnerschap dat officieel moet worden vastgelegd. Het bekendste fiscale partnerschap is dat van een getrouwd stel. Indien u namelijk trouwt en er worden geen afwijkende contracten opgesteld, dan bent u automatisch fiscale partners.

Fiscaal partnerschap heeft alles te maken met de belasting die u moet betalen en de belastingaangiftes die gedaan moeten worden. Het fiscale partnerschap reikt echter veel verder dan dat van een echtpaar of samenwonend stel met samenlevingscontract. Ook vrienden of broers en zussen kunnen namelijk fiscale partners worden. U kunt hiervoor kiezen, zodat er meer voordelen ten opzichte van de belasting te behalen zijn.

Voordelen en nadelen fiscale partners

  • Fiscale partners kunnen meerdere belastingvoordelen hebben. Dit wordt mogelijk doordat u de gezamenlijke aftrekposten en inkomsten onderling kunt verdelen, zodat u het grootste fiscale voordeel heeft. U kunt bijvoorbeeld bij de eigen woningregeling, de aftrekposten van uw woning bij die fiscale partner aftrekken, die het hoogste inkomen heeft. Ook bij heffingskortingen is door middel van de juiste verdeling veel voordeel te behalen. Dit gunstig verdelen is in principe met alles mogelijk. Heeft u bijvoorbeeld veel spaargeld of vermogen, kunt u dit ook gaan verdelen.
  • Enkele nadelen van fiscale partners zijn: de ziektekosten, in verband met een bepaalde drempel, die na het gezamenlijke inkomen wordt gerekend en wanneer beide fiscale partners een eigen huis bezitten. In dit laatste geval is het namelijk maar bij een huis mogelijk de hypotheekrente af te trekken. Het andere huis valt dan in box 3, zodat er vermogensbelasting over dat huis betaald moet worden.

Wanneer fiscale partners

Om als ongehuwd samenwonenden als fiscale partners te worden beschouwd door de belastingdienst, zijn er een aantal voorwaarden waar u aan moet voldoen:

  • U voert gedurende een kalenderjaar, zes maanden of meer aaneengesloten een gezamenlijke huishouding.
  • Beide partners zijn 18 jaar of ouder. Woont u echter samen als ouders met een kind, dan moet u 27 jaar of ouder zijn.
  • U staat zes maanden of langer onafgebroken ingeschreven op hetzelfde adres.

Welke verdeling kiezen?

Fiscale partners kunnen meerdere inkomsten en aftrekposten onderling verdelen. Deze verdeling dient goed te worden overlegd en laat u goed voorlichten wat in uw geval de beste optie zal zijn. In principe is iedere verdeling mogelijk, zolang het totaal van de aftrekkosten of inkomsten maar op 100 procent uitkomen. Dit geldt tevens voor schulden en bezittingen die in belasting box 3 zitten. Aftrekposten die behoren tot persoonsgebonden aftrek, kunnen dus gerust verdeeld worden in bijvoorbeeld 70% bij de ene fiscale partner en 30% bij de andere.

Hoe vraag ik fiscaal partnerschap aan?

Indien u alles goed overwogen heeft en zeker weet dat u voor een fiscaal partnerschap kiest, moet u dit nog gaan aanvragen. Tegenwoordig accepteert de belastingdienst alleen nog digitale aangiftes. Hiervoor dient u een DigiD te hebben. Dit is een speciaal aangevraagd wachtwoord, zodat u allerlei belastingzaken op het internet kunt regelen. Op de site van DigiD staat precies vermeld hoe dit in zijn werk gaat. Is dit geregeld, dan kunt u op deze site naar persoonlijke gegevens gaan en de vraag: kiezen u en uw partner voor fiscaal partnerschap, beantwoorden.